在美山我們入住的民宿是またべ,每位8,000YEN包早及晚餐

民宿門口,上圖左邊是我們的房,而窗是可以打開的,即是說我一開窗就可以摸到雪,而且我們從這裡運送行李,認真方便。



我們房的窗外景,留意我們車子泊在右邊(黃色那架)


民宿房內


走廊


共用之洗手間及洗面處


共用浴室,有熱水池

由於攝影師話影黃昏既景係最靚,所以我地等到差不多六時才回民宿,這時民宿裡面既人在門口等我們回來,看看錶原來比預定時間遲了五分鐘,立即走回房內放底行李。行程驚喜一出現了,原來這晚我們在房內享用晚餐,因為一入房就看見他們放了這些東西


是晚我們吃地雞餐,包括雞Sukiyaki


生雞刺身


附加一條魚




可惜我病吃不下這炸物


用了大約一個小時便完成了整個晚餐,我們休息了一會便返回下面影雪燈了

這張是天還未黑時影的雪燈,還有一提的是今年是美山第四回的雪燈


以下兩張是臨近黃昏時的雪燈,真的很美




一起欣賞這裡的小型雪燈,雪燈有些是用真雪造的,有些是電燈造成的






用電的雪燈








這晚雪仍然下得很大,我已凍到僵了,於是便回房內,由於全間民宿只有三間房,這晚剛巧全部房都有人入住,而浴室又只有一個,所以我們要等一家沖完至到我們,有一點想問大家的,就是當我們入浴室後,看到浴缸用蓋蓋住,入面有熱水的,但我們第一時間打水放了,再放回新的,還放了一粒溫泉浴的浸浴,誰之小蝦突然想起別人說民宿是一缸水供全部人用的(我們是第一次住這樣的民宿),但我們又放了浸浴,只好再放多一缸水給下位使用,不知以上講法是對或是錯的,我們不懂呢,請各位賜教!

回房時,睡在床上,發現床很暖的,打開一看原來有電暖被的,嘩!好正呀,我們把窗打開了小小,在寒風及暖被襯托下,這晚真的很好睡....可惜在臨睡前探體溫,發覺浸完浴後再度高燒,38.4,吃下一粒止咳藥及止燒藥等入睡了。
創作者介紹
創作者 blac 的頭像
blac

貝殼館

blac 發表在 痞客邦 留言(11) 人氣()


留言列表 (11)

發表留言
  • carjaswong
  • 應是一缸水共用的.

    好靚的light-up,不過你病就唔好出來凍啦.
  • 果然是共用的, 歐巴桑唔收多我地錢都偷笑 ^^, light-up相信比白川鄉小人, 小得來都幾靚. 你去到見到咁靚都會同我一樣走出去玩.

    blac 於 2008/03/04 09:30 回覆

  • 小妹
  • 俾著我都會放o左上手缸水去啦.
    雞刺身,咩味架?
  • 當然放完好驚比人發現比人丙. 因為我病只食左一片, 但找無味覺, 叫小蝦答你.

    blac 於 2008/03/04 09:32 回覆

  • 大頭仔
  • 畀着我我都會放咗缸水……
    雪燈好靚啊!
    不過呢度咁少人
    咪好似好 "side" 料?
  • 哈哈哈! 原來個個都會咁做. 呢度晚上黎睇雪燈好多人架,不過因為夜d人要走所以至影到d無人既相咋. 有團專登黎架,而呢日係最後一日點燈, 所以人潮會少, 而第一日點燈還配花火添, 不過時間唔就我.

    blac 於 2008/03/04 09:34 回覆

  • 小娜
  • 好企理o番.
  • 原來我好鍾意呢款民宿,尤其佢個窗口及view, 好鬼正. 有機會想去大內宿及白川鄉一趟.

    blac 於 2008/03/04 09:35 回覆

  • Wendy
  • 真係好靚.

    唔楂車既話, 黎呢度唔知難唔難呢?
  • 我鍾意佢小人, 而且無咩旅遊書介紹,好神秘咁. 唔渣車我唔知點去,不過我知道一年一度既light-up有車由大阪出發, 有個半日團, 你可以上網check 下.

    blac 於 2008/03/04 09:36 回覆

  • supageti
  • Light up 真真真漂亮!
  • 我都係看過上一回才知道咁靚, 我全程最鍾意呢度 ^^, 可能係我鍾意雪!

    blac 於 2008/03/05 09:14 回覆

  • lau2tang
  • 嘩嘩嘩嘩....
    仲以為喺北海道添~
  • 我都覺得好似北海道 ^^

    blac 於 2008/03/05 09:15 回覆

  • ellen
  • 我都想知雞剌身咩味!禽流感喎~~~~~
  • 未問到佢所以答你唔到,不過口感不錯,我突然記得上次九州之旅我同樣吃過生雞刺身, 當然店俌用意式方法整,所以吃落似生三文魚咁.

    blac 於 2008/03/05 09:17 回覆

  • 小彭
  • 你病, 仲食雞, 忍下口啦, 食白飯嘛! ^^
  • 齋食白飯.....好慘啫,其實食完呢餐我病得好嚴重, 傷風一日勁過一日....

    blac 於 2008/03/05 09:18 回覆

  • galaxy
  • 旅行時病左都幾掃興喎。有無傳染比小蝦 ?
  • 貝拉
  • 小妹,ellen: 小蝦話d生雞肉似未熟的豬肉喎....
    galaxy: 我個病係每晚才發作, 幸好咳得不利害,若不是,他睡不了, 但我就因為病所以早左上床,其他無咩問題, 基本上我無戒過口...