11月對我來說是重大的月份,因為這裡有一年一度的國際大賽車、美食節、龍環葡韻嘉年華等等的各式活動,但這些節目也不及我與小蝦的生日,我倆同樣是在這個月份出生的,所以自從認識他後,我在11月份又多了一次慶祝的機會。

 過去兩年的生日,我倆選擇在家做飯,通常會訂些高脂的食物回家烹調,記憶中有牛扒、羊扒、新鮮鵝肝、法國田螺、三文魚(最建康一款)、各式肝醬、意大利腸、意大利生火腿、生蠔等等,而且一定要配香檳或紅酒及自製愛心蛋糕。

小蝦的生日我沒有特別邀請朋友出席,因為不想朋友破費,但距離他生日的前幾天,突然有朋自遠對面海來,於是我將計就計,除了沒通知他會去啤酒節慶祝生日外,還秘密地安排了他認識的神秘嘉賓AS君。

 

但今年他的生日我選擇外出吃飯,原因是我在雜誌發現在他生日期間,文華酒店將舉辦澳門迷李德國啤酒節,會場設在文華的會所旁側,入場費50元,另需購買飲食券$360/套(8$45元的券),飲品及食物將會以$45元作為單位,場境將模擬德國傳統啤酒節一樣,會架起巨大帳幕,聲稱可容納400人,而仕應們會穿上德國傳統衣服,一隊自來慕尼黑的六人樂隊演奏,還有由德國空運的Paulanar啤酒、一些德國腸、小食、豬手及甜品等等,尤以啤酒、冷盤及腸最為美味。

beer 01.jpg 

 

P1100260.JPG

 

這晚是啤酒節的第一天開幕,我們於七時前入場,但是時間還未達8時半,全場已座滿了人,當然我們遇到不少同事及朋友,在那隊慕尼黑樂隊及各朋友的陪同下,我相信未夠9pm我已喝到醉醺醺,就在這時兩位神秘嘉賓出現,給了他一個大驚喜,會場內大家都非常盡興,場內有1/8的人在跳舞,當然我也加入,但AS君沒有加入,不久A君突然被我的同事的朋友像拖雪柜一樣強行拖了出來跳舞,A隨即說馬交朋友真熱情真熱情,我們大汗滴細汗的繼續狂歡跳舞,後來慕尼黑樂隊還在眾人前為小蝦高唱生日歌,就是這一幕他喝醉了,因為全場人為他乾杯。

P1100254.JPG

至於我的生日那天,小蝦同樣給我驚喜,他原來從網上得知法國文化協會就在我生日那天舉行週年派對,名為Le Beaujolais 2008,每位入場人仕須先預約(因為walkin可能無位),入場費150/位,所以我亦在沒有通知的情況下出席了這晚的派對,派對內的法國紅酒、可樂、水、各式法國芝士、醬肝、沙律、甜品、燒腸及燒鴨胸等任食任飲!雖然這晚遇不上朋友,但小蝦也有一對為慶祝結婚週年紀念的同事也來了,其實我還以為會有海外神秘嘉賓C君出席,於是一行四人一起狂歡。

french 01.jpg 

任取任飲的紅酒

DSCF5818.JPG

DSCF5820.JPG

 

 

這晚的宴會與啤酒節簡直是兩個不同的風格的派對,啤酒節的賣點是瘋狂的飲,而這裡賣點是嘆紅酒吃芝士,選址是位於仁慈堂的婆仔屋,這裡辦這類型的派對十分合適,雖然現場沒有樂隊的吵釀,但仍有業餘DJ在播歌,大多數的歌曲為英文歌,間中會播些法文歌,每當播這些歌時一大班的法籍人仕會即場跟著唱 !可能由於有芝士伴著,這晚飲多了也不怕醉,但到大約十二時左右我們真的醉了,罪魁禍首是我們聽見主辦單位宣報還剩下一箱紅酒時,我們4人立即外出搶購,後來還有人送上一整枝紅酒,就這樣我們醉了,幸好我有可樂、牛油及芝士打底,休息了一會後酒氣散了些後我便充當司機,駕著我的跑車回家去了,就這樣結束了一晚熱鬧的派對!我在想,如果這晚ASC君以及朋友L小姐(當時她身在日本)也能出席,相信會更熱鬧的!

大家認出這是婆仔屋嗎?

 

DSCF5827.JPG 

DSCF5835.JPG

 

這支就是令我們醉的紅酒

 

DSCF5839.JPG 

兩個派對,不知大家喜歡哪個呢?

 

 

 

 

 

 

創作者介紹
創作者 blac 的頭像
blac

貝殼館

blac 發表在 痞客邦 留言(16) 人氣()


留言列表 (16)

發表留言
  • supageti
  • 上個星期o係澳門幾次經過美食節場地,可惜就係同佢無緣 ~~
  • 其實美食節係幾值得去的. 下年有機會再去吧...

    blac 於 2008/12/01 22:44 回覆

  • 小頭
  • 我會喜歡熱鬧的啤酒節多一點,不過一定不會出去跳舞 - 很難想像雪櫃怎樣子跳舞!
    我也很想見識一下A 君的舞姿啊...
  • 想解釋下點解用拖雪柜呢個字,因為當時A唔肯出去跳舞,所以個個人就係背後拖佢出去,當時個刻好鬼似拖雪柜...好攪笑,估唔到A都幾跳得...我都鍾意啤酒節多D, 不過法國個邊又幾文靜, 都唔錯.

    blac 於 2008/12/01 22:47 回覆

  • A
  • 我覺得啤酒節大家都扮醉乘機語無倫次, 因為講左D咩第二日大家都仲記得嘅! (即係有D人話打比我結果失左蹤我係記得架!)

    $150有得玩有得食有得飲, 下次記得預埋我喇!
  • 我記得講過D咩既.... 尤其.....
    因為有讚助, 所以至咁平. 好, 出年有的話通知你

    blac 於 2008/12/01 22:49 回覆

  • carjaswong
  • 好好氣氛喎!
  • 我超鍾意呢款派對....不過間中一次就可以,叫我個個或隔個星期去就吃不消了.

    blac 於 2008/12/01 22:50 回覆

  • 大頭仔
  • 嘩,呢個十一月好忙碌喎!
    補祝你地生日快樂!!
  • 真係好忙,又令我減左磅既磅番番黎,所以呢幾日唔PLAN行程住,去狂做運動減番下.

    blac 於 2008/12/01 22:51 回覆

  • S
  • 我都係比較鍾意坐係側邊睇人扮飲醉亂講野啦,仲有叫人睇精彩現場真人表演咁啦.
  • 錯過了真人表演有點不憤呢..... 不過連唔飲酒的你都飲少少真係少可喎.

    blac 於 2008/12/01 22:53 回覆

  • 小妹
  • 倆口子都好有心思哦!
    我喜歡法國節多些,因為我對婆仔屋好有興趣,D芝士又好似好好食咁.
  • 我有起心思想來都唔錯架... 係, 相信你一定鍾意, D芝士好好好味...仲好貴添.

    blac 於 2008/12/01 22:54 回覆

  • c
  • 如果唔係阿A及S同我講,我真係唔知有人提起我喎.

    SORRY,我又失約了.
  • 你成日都失約,見怪不怪了....

    blac 於 2008/12/01 22:54 回覆

  • A
  • 我講過... 生日快樂... 囉!
    錯過真人表演, 真係可惜, 睇到o個個人又掛住睇, 又唔錄低佢...
  • S
  • 好啦好啦,搵日拉隊去睇過.
  • C
  • 又拉隊?麻煩比定心理及生理準備我。
  • 貝拉
  • A,S,C: 我呢排忙到嘔,放假都只想休息同去下GYM, 浸下浴按下摩咋, 睇黎都要忙埋年尾同出年年頭至得...
  • c
  • 這樣就一切計劃取消啦啦!
  • 貝拉
  • C: 你計劃可照做架, 預我TEA未得羅 ^_^
  • A
  • TEA? 根據原行程我返左HK啦! 下次先啦!

    C: 你睇, 係自己話取消架!
  • 貝拉
  • A: 車! 黎得咁趕不如下次先啦..